Antibioticele in tratamentele dentare

Antibioticele in tratamentele dentare

Adesea dentistii administreaza antibiotice pacientilor lor. Pentru a atenua orice ingrijorare legata de aceste tipuri de medicamente in cadrul tratamentelor dentare, trebuie sa stii care este scopul lor si cum te pot ajuta.

Cand se folosesc antibioticele?

In principiu, antibioticele se folosesc in timpul procedurilor si tratamentelor dentare pentru a preveni intrarea bacteriilor in sange. In functie de tipul lucrarii stomatologice efectuate de dentist, exista sansa survenirii unei usoare sangerari. Daca dintele care se trateaza are o infectie, medicul dentist poate administra antibiotice in timpul procedurii dentare pentru a ucide bacteriile.

Exista beneficii clare ale utilizarii antibioticelor in timpul procedurilor dentare, insa specialistii dentari le folosesc doar in cazurile in care acestea sunt esentiale. Persoanele cu afectiuni cardiace trebuie sa fie foarte atente in timpul procedurilor stomatologice din cauza riscului de a dezvolta endocardita infectioasa. Asociatia Dentara Romana colaboreaza cu Societatea Romana de Cardiologie pentru a dezvolta standarde pe care sa le urmeze stomatologii atunci cand se stabileste daca un pacient necesita antibiotice. Persoanele care prezinta riscul de a dezvolta endocardita infectioasa, caracterizata prin inflamarea inimii, se afla in partea de sus a listei. In plus fata de cei cu tulburari cardiace, persoanele care au suferit o interventie chirurgicala de inlocuire articulara sunt susceptibile la dezvoltarea infectiilor sangelui si sunt recomandate pentru tratamentul cu antibiotice atunci cand se supun procedurilor dentare.

Cum sunt administrate antibioticele?

Majoritatea oamenilor sunt familiarizati cu forma de antibiotice sub forma de capsule. Stomatologii insa folosesc si alte forme de antibiotice, cum ar fi gelul si pudra. Antibioticele difera in functie de tipul de agent antimicrobian pe care il contin.

Cum trebuie sa se pregateasca un pacient pentru un tratament dentar cu antibiotice:

Daca medicul dentist informeaza pacientul ca are nevoie de un tratament stomatologic care include si antibiotice, primul element de siguranta ce trebuie sa fie luat este sa se asigure ca pacientul este un candidat potrivit pentru astfel de medicamente. Daca sufera de o anumita afectiune sau daca ia pastile, pacientul trebuie sa isi informeze medicul pentru a se asigura ca tratamentul cu antibiotice ii va fi benefic.

Daca o persoana care urmeaza un tratament cu antibiotice in urma unei proceduri dentare observa o reactie ulterioara, trebuie sa isi anunte imediat dentistul. Reactiile adverse grave nu sunt in mod obisnuit asociate cu antibioticele. Cu toate acestea, daca exista simptome neobisnuite, trebuie informat medicul dentist imediat.