SFATUL DENTISTULUI

Cand trebuie extras molarul de minte

Dentistul tau iti spune ca trebuie sa iti scoti unul, doi sau toti cei patru molari de minte. Dar nu te doare nimic, asadar de ce sa recurgi la o extractie?

In zilele noastre, chirurgia orala folosita pentru a extrage maselele de minte este considerata o practica standard – aproape obisnuita pentru tinerii adulti. Desigur, nu este intotdeauna necesara.

Masura de prevenire

Totusi, doar pentru ca molarii tai de minte nu reprezinta o sursa de durere, nu inseamna neaparat ca ei sunt in regula si ca nu iti vor cauza diferite probleme pe viitor. Din pacate, de cele mai multe ori, maselele de minte pot fi, intr-o oarecare masura, blocate sau afectate. Asta inseamna ca acestea nu pot erupe din os sau pot erupe doar partial. Poate ca maxilarele tale sunt prea mici pentru a avea loc pentru toti dintii, sau poate ca molarii tai de minte ar putea creste intr-un unghi diferit fata de molarii vecini, afectandu-i.

Unii stomatologi sugereaza extragerea molarilor de minte sanatosi pentru a preveni problemele care pot surveni mai tarziu.

Daca astepti pana este prea tarziu, poti avea probleme dupa interventia chirurgicala de extractie a maselei de minte. Poti sa te confrunti cu sangerari abundente sau poti avea diferite probleme cu maxilarul.

Cand este necesara extractia molarului de minte?

Atunci cand molarii de minte provoaca probleme sau cand radiografiile dentare arata ca acestia ar putea sa creasca incorect, extractia lor devine obligatorie.

  • Deteriorarea altor dinti: Acel set suplimentar de molari poate impinge dintii din fata lor, provocand dureri la nivelul gurii si probleme de muscatura.

  • Deteriorarea tesutului osos din maxilar: Exista posibilitatea de aparitie a chisturilor in jurul molarilor de minte. Daca acestea nu sunt tratate, ele pot afecta grav tesutul osos din maxilar si pot deteriora dintii.

  • Nereguli la nivelul sinusurilor: Problemele molarilor de minte pot duce la durere, presiune si congestie sinusala.

  • Inflamatii ale gingiilor: Tesutul din jurul zonei molarului de minte se poate umfla si poate fi greu de curatat.

  • Carii dentare: Inflamarea gingiilor poate crea buzunare de bacterii intre dinti, favorizand formarea cariilor dentare.

  • Probleme cu alinierea dintilor: Molarii de minte pot cauza inghesuire a dintilor, ducand chiar la obligativitatea urmarii unui tratament ortodontic.

Medicul dentist iti va examina arcadele si pozitia dintilor pentru a lua o decizie. Varsta ta joaca si ea un rol.

Simti ca nu esti pregatit sa te desparti de molarii tai de minte? Poti cere parerea specialistilor nostri pentru a-ti explica situatia danturii tale. In multe cazuri, poti astepta cateva luni pentru a vedea daca lucrurile se schimba inainte de a lua o decizie. Dar daca ai dureri sau observi inflamatii sau un miros neplacut in zona maselelor din spate, poate ca ar trebui sa te grabesti sa ajungi la cabinetul stomatologic pentru o examinare atenta a problemei.