SERVICII

BOLILE PARODONTALE

boli parodontale 1

Bolile parodontale cuprind afectiuni ale parodontiului, acesta fiind tesutul ce înconjoara dintele. Bolile parodontale afecteaza gingiile si osul care înconjoara dintele. Placa bacteriana este ca o retea lipcioasa care înconjoara dintele si în ochiurile careia se pot acumula resturi alimentare, bacterii si saliva. Daca aceasta placa nu este îndepartata se transforma în tartru, care cu timpul distruge gingiile si osul. Bolile parodontale sunt caracterizate printr-o gingie rosie,inflamata si sângerânda.

Patru din cinci persoane sufera de boli parodontale si nici nu stiu. Marea majoritate a oamenilor nu stiu acest lucru deoarece bolile parodontale nu sunt dureroase când se afla în stadii incipiente.
Nu numai ca este primul motiv de pierdere al dintilor, dar cercetari recente au gasit o legatura între bolile parodontale si accidentele vasculo-cerebrale, pneumonie bacteriana, diabet, bolile cardiovasculare. Bolile parodontale au un risc crescut în timpul sarcinii. Cercetarile încearca sa determine daca inflamatia si bacteriile asociate cu bolile parodontale afecteaza aceste boli sistemice si conditiile care le determina.

Fumatul de asemenea creste riscul aparitiei bolilor parodontale.

Semnele si simptomele bolilor parodontale

  • Ginii sângerânde – gingiile nu ar trebui niciodata sa sângereze, nici chiar în urma unui periaj mai viguros sau a folosirii atei dentare;
  • Pierderi dentare – de asemenea cauzate de retractii osoase sau de slabirea ligamentelor parodontale (fibre care sustin dintele în os);
  • Spatii interdentare – cauzate de retractii osoase;
  • Respiratie urât mirositoare – cauzate de placa bacteriana;
  • Pungi parodontale – semnaleaza o infectie prezenta la nivelul gingiilor
  • Retractii gingivale – pierderea gingiei în jurul dintelui;
  • Gingii rosii si umflate – gingiile nu ar trebui sa fie niciodata rosii sângerânde si nici umflate;
  • Durere si discomfort – placa bacteriana si tartru irita gingiile si dintii.