Restaurari dentare

Obturatii (plombe) cu materiale compozite

obt comp si amalg

Obturatiile (plombele) cu material compozit (la culoarea dintelui) sunt folosite pentru repararea dintilor afectati de carii, distructii, fracturi etc. Cariile sau portiunile de dinte afectate vor fi îndepărtate si apoi umplute cu material de obturatie compozit.

Există mai multe tipuri de materiale pentru obturatii (plombe), fiecare dintre ele având deopotrivă avantaje si dezavantaje. Împreună cu pacientul, medicul stomatolog va găsi cea mai bună metodă de reconstructie a dintelui afectat. Materialele de obturatii compozite sunt cele mai utilizate în prezent; datorită culorii asemănătoare cu a dintilor, se poate găsi o culoare care să fie aproape identică cu a dintelui natural ceea ce o face să fie mult mai estetică, în special în zona dintilor frontali sau în zone mai vizibile. La fel ca si majoritatea restaurărilor dentare, obturatiile compozite nu sunt permanente si ar trebui schimbate, însă ele sunt foarte durabile ceea ce vă oferă un zâmbet cald si sănătos pentru o lungă perioadă de timp.

Când folosim obturatiile (plombele) din compozit?

– pe dinti ciobiti;
– pentru închiderea spatiilor între doi dinti vecini;
– pe dinti sparti sau crăpati;
– dinti cariati;
– pe dinti tociti.

Ce implică obturatiile (plombele) din compozit?

De obicei, obturatiile din compozit se pun într-o singură sedintă. Se va curăta caria atât cât este necesar; va rezulta o cavitate care va fi bine preparată si curătată înainte de a se pune materialul de obturatie. In cazul in care cavitatea este foarte adâncă, se va pune o medicatie specială pentru a suplimenta protejarea nervului. Se va aplica cu precizie materialul de obturatie, se va slefui si polita, tinându-se cont că trebuie să redea întocmai forma si functiile pe care dintele le-a avut.

Este posibil ca, după aplicarea obturatiilor din compozit, să apară o usoară sensibilitate la cald sau la rece, sensibilitate care va dispărea odată ce dintele se va acomoda cu noua obturatie. După cum precizam si anterior, obturatiile nu sunt permanente, ele ar trebui schimbate în timp. O bună igienă bucală, obiceiurile alimentare si controalele periodice la stomatolog sunt factori care influentează pozitiv durata de existentă a obturatiilor cu materiale compozite.