Restaurari dentare

Proteze dentare partiale si totale

proteza

Protezele dentare sunt lucrări mobile care înlocuiesc dintii si tesuturile adiacente. Ele sunt astfel concepute pentru a putea reface cât mai asemănător dintii dumneavoastră si pentru a vă reda, pe cât posibil, zâmbetul. Există două tipuri de proteze: totale si partiale. Protezele totale sunt cele care se folosesc atunci când nu mai există nici un dinte natural, iar cele partilale se folosesc atunci când avem câtiva dinti naturali rămasi. Protezele partiale nu numai că înlocuiesc dintii lipsă ci si împiedică dintii rămasi să migreze.

Protezele dentare totale pot fi clasice sau imediate. Cele clasice se folosesc după pierderea tuturor dintilor si după ce gingia s-a vindecat în totalitate. Acest proces poate dura 4-6 săptămâni. În acest interval de timp, pacientul va sta fără dinti. Cele imediate sunt făcute anterior si se folosesc imediat după ce s-au îndepărtat dintii, acest lucru ajutând pacientul să nu stea fără dinti în timpul procesului de vindecare. Odată ce tesuturile se vor vindeca, se vor face retusurile necesare.
Protezele sunt foarte rezistente, însă, odată cu trecerea timpului, trebuie făcute anumite ajustări, reparatii sau rebazări.

Când facem proteze dentare?

– proteze dentare totale – atunci când nu mai există nici un dinte rămas pe arcadă;
– proteze dentare partiale – atunci când mai există cel putin un dinte pe arcadă;
– înbunătătirea masticatiei, vorbirii si digestiei;
– înbunătătirea zâmbetului si a tesuturilor faciale.


Ce implică o proteza dentara?

Procesul de fabricare al protezelor dentare implică mai multe programări, de cele mai multe ori acest proces desfăsurându-se pe parcursul mai multor săptămâni. La început se iau mai multe amprente de o înaltă acuratete pentru a reusi să se execute o reproducere cât mai fidelă a întregilor elemente cu care proteza vine în contact. Se vor face mai multe probe pentru a reusi să se execute o machetă a viitoarei proteze cât precisă ca formă, culoare. La ultima programare, medicul stomatolog va face ultimele retusuri menite să dea forma finală a protezei dentare. Apoi veti primi informatii despre modul de curătare a protezelor, viitorii dumneavoastră dintii. Modul cum sunt îngrijiti si controlul periodic la medicul stomatolog vor face ca durata de folosire a protezelor să fie considerabil înbunătătită.