Restaurari dentare

Punti dentare

punte dentara mic

Puntile dentare sunt lucrări fixe, o metodă excelentă de înlocuire a dintilor lipsă. Există mai multe tipuri de punti dentare. Medicul stomatolog va găsi cea mai bună variantă, în functie de particularitea fiecărui caz. Cele mai frecvent întâlnite sunt cele din metal acoperit cu portelan. Acest tip de punte este constituit din două coronite care îmbracă doi dinti stâlpi si corpul de punte care le uneste, umplând spatiul creat prin lipsa unuia sau mai multor dinti. Cele două coronite împreună cu corpul de punte alcătuiesc un tot unitar.

Puntile dentare sunt reconstituiri foarte rezistente dar, pe parcursul timpului, ele ar trebui înlocuite sau recimentate.

De ce facem punti dentare?

– pentru a reface spatiul creat prin lipsa dintilor;
– pentru a mentine formei fetei;
– pentru a preveni migrarea dintilor rămasi;
– pentru refacerea masticatiei;
– pentru refacerea zâmbetului (fizionomiei);
– cand preferăm să facem o lucrare fixă în locul unei proteze partiale mobile.

Ce implică o punte dentara?

O punte implică mai multe sedinte de tratament. Cei doi dinti stâlpi vor fi slefuiti astfel încât să facem loc viitoarelor coronite. Acest lucru se poate face si cu dintii anesteziati. Apoi vor fi amprentati dintii iar amprenta va merge în laborator unde va fi facută viitoarea punte si o lucrare provizorie, dacă este nevoie, care va fi purtată pe toată durata realizării puntii. La a doua programare, se va face proba scheletului metalic al viitoarei punti. Apoi se va proba macheta viitoarei punti, scheletul metalic probat în sedinta anterioară, deasupra căreia s-a aplicat portelanul. Se fac eventualele retusuri necesare (se verifică dacă nu deranjează la muscătură, dacă culoarea este asemănătoare), după care macheta merge în laborator pentru ultimele finisări. În ultima sedintă, puntea va fi gata si va fi cimentată. Este posibil ca puntea să fie cimentată provizoriu pentru ca dintii si tesuturile înconjurătoare să se obisnuiască cu ea. După ceva timp, puntea va fi cimentată definitiv.

La sfârsit, veti primi instructiunile necesare. O bună periere, spălare si chiar curătare cu ata dentară, împreună cu controlul periodic va face ca puntea să reziste mai mult timp.