Restaurari dentare

Terapia canalelor radiculare

terapia canalelor

Terapia canalelor radiculare este necesară atunci când nervul este puternic afectat de către carie sau infectie. Pentru a salva dintele, caria si apoi pulpa dentară si nervul sunt înlăturate, spatiul rezultat fiind umplut cu medicatie si materiale corespunzătoare care vor reda în totalitate functiile dintelui. Tratamentul canalelor radiculare este metoda de a salva dintele, în caz contrar, alternativa fiind extractia. Multi pacienti consideră că, odată cu extractia dintelui, vor scăpa de probleme însă nu realizează că îndepărtarea dintelui va cauza mai multe probleme celorlalti dinti si costurile de înlocuire vor fi mult mai mari.

Semne si simptome care ne arată o posibilă afectare a nervului:

– un abces la nivelul gingiilor;
– sensibilitate la rece sau la cald;
– dureri de dinti considerabile ;
– câteodată nu există nici un semn prezent.

Când este recomandată terapia canalelor radiculare?

– caria a avansat ajungând la pulpa dintelui;
– s-a descoperit infectie sau abces în interiorul dintelui sau la nivelul vârfului rădăcinii;
– distructie considerabilă a dintelui.

Ce implică terapia canalelor radiculare?

Terapia canalelor radiculare implică una sau mai multe programări. Se va face o cale de acces către interiorul dintelui pe unde se vor introduce o serie de ace, succesiv, cu ajutorul cărora se va înlătura pulpa dentară si nervul. Dacă este cariat dintele, atunci va fi curătată si caria. Odată ce canalele sunt perfect curătate si dezinfectate, canalele vor fi sigilate cu o pastă de canal. La următoarea sedintă, calea de acces către canale va fi sigilată printr-o obturatie (plombă).

După terminarea tratamentului, este posibil să apară o sensibilitate a dintelui, dar aceasta va dispărea odată cu disparitia inflamatiei de la nivelul vârfului dintelui.

După extirparea pulpei si a nervului, dintele devine casant, se poate sparge sau fractura, iar în timp, îsi va schimba culoarea, factori care recomandă ca dintele să fie acoperit cu o coronită. În acest fel, dintele va avea forma si culoarea initială, dar va fi mult mai rezistent.

După fiecare programare, veti primi recomandări. O bună igienă bucală si controlul periodic la medicul stomatolog va face ca rezultatul tratamentului să fie păstrat pentru cât mai mult timp.